Efterstær er en almindelig komplikation, der kan opstå efter en grå stær-operation. Det skyldes, at den bagerste del af linsekapslen – som den kunstige linse placeres i under operationen – bliver uklar med tiden. Efterstær giver symptomer, der minder om grå stær, herunder sløret syn, blænding og nedsat kontrast. Tilstanden er helt godartet og kan behandles hurtigt og smertefrit med en laserbehandling, som kaldes YAG-laser. Behandlingen genskaber klart syn og behøver ofte kun at udføres én gang.
Hvorfor opstår efterstær?
Ved en grå stær-operation fjernes den uklare, naturlige linse, men linsekapslen – som holder linsen på plads – bevares. Over tid kan celler fra linsekapslens væg vandre ind på den bagerste kapselvæg og danne en tynd, uklar hinde. Det er denne hinde, der kaldes efterstær.
Efterstær kan opstå måneder eller år efter operationen og rammer op mod 20–30 % af alle opererede patienter.
Hvad er symptomerne?
Symptomerne på efterstær minder meget om de symptomer, man havde før operationen for grå stær:
- Sløret eller tåget syn
- Nedsat skarphed og kontrast
- Øget blænding, især i modlys eller ved natkørsel
- Problemer med at læse eller se klart på afstand
Synsnedsættelsen sker ofte gradvist, men kan i nogle tilfælde være mere pludselig.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles ved en almindelig øjenundersøgelse hos øjenlægen. Ved at se ind i øjet med spaltelampe kan øjenlægen tydeligt se den uklare bagre linsekapsel bag den kunstige linse. Der er ikke behov for særlige scanninger eller prøver.
Hvis symptomerne stemmer overens med fundene ved undersøgelsen, kan øjenlægen tilbyde behandling med YAG-laser.
Hvad er YAG-laser?
YAG står for yttrium-aluminium-garnet, som er den type laser, der anvendes. Laseren sender en kort, præcis energipuls, som laver et lille, klart hul i den uklare linsekapsel. Der gøres et antal laserbehandling således at der dannes nok små huller igennem linsekapslen til, at lyset igen kan passere frit ind til nethinden, og synet bliver klart.
Behandlingen tager kun få minutter og foregår ambulant i klinikken – altså uden indlæggelse og uden kirurgi.
Hvordan foregår laserbehandlingen?
Før behandlingen dryppes øjet med øjendråber. Herefter sidder man foran en laser, der minder om en spaltelampe. Man skal holde hovedet stille og kigge på et fikspunkt. Selve laserpulserne varer brøkdele af et sekund og føles som et let klik – der er ingen smerte.
Hvad sker der efter behandlingen?
Efter YAG-laserbehandlingen kan man som regel tage hjem med det samme. Synet kan være lidt tåget i nogle timer pga. pupiludvidelsen og eventuelle små partikler i øjet, men det klarer hurtigt op. Mange oplever markant bedre syn allerede samme dag eller dagen efter.
Er der bivirkninger eller risici?
YAG-laserbehandlingen er generelt meget sikker. De fleste oplever ingen gener bagefter. Mulige – men sjældne – bivirkninger kan være:
- Let ubehag, svie eller lysfølsomhed i nogle timer
- Kortvarig trykstigning i øjet
- Svævende pletter ("floaters") pga. kapselrester
- I meget sjældne tilfælde: hævelse i nethinden
Skal man have nye briller bagefter?
Hvis efterstæren har været til stede i længere tid, har man ofte fået justeret sin brillestyrke for at kompensere. Efter laserbehandlingen kan synet blive skarpere, og man kan have behov for at få tjekket brillestyrken igen.
Hos nogle patienter er det ikke længere nødvendigt med briller til visse afstande, efter at synet er blevet genskabt.
En enkel løsning på et almindeligt problem
Efterstær er en hyppig og ufarlig komplikation efter grå stær-operation, men det kan give betydelig nedsat syn, hvis det ikke behandles. Heldigvis er løsningen enkel, hurtig og effektiv: en smertefri laserbehandling, som i langt de fleste tilfælde genskaber klart syn på få minutter – uden behov for operation eller indlæggelse.