En spaltelampeundersøgelse er en central del af øjenlægens værktøj, når øjet skal vurderes. Spaltelampen er et mikroskop med en stærk, justerbar lysstråle, som gør det muligt at se detaljer i øjets forreste og bageste dele. Undersøgelsen giver et forstørret og præcist billede af strukturer som hornhinden, regnbuehinden, linsen og den forreste del af glaslegemet. Spaltelampeundersøgelsen er smertefri og tager kun få minutter, men giver lægen vigtig information om både akutte symptomer og kroniske øjentilstande.

Hvad er en spaltelampe?

En spaltelampe er et avanceret instrument, der kombinerer en kraftig lyskilde med et mikroskop. Navnet kommer af den smalle, justerbare lysstråle – en “spalte” – som bruges til at belyse øjets strukturer i snit og lag. Ved at ændre lysvinkel, lysbredde og farvefilter kan øjenlægen fremhæve forskellige vævslag og opnå detaljeret indsigt i øjets tilstand.

Patienten sidder med hagen og panden støttet mod en holder, mens øjenlægen kigger ind i mikroskopet og justerer lyset for at undersøge øjet.

Hvad kan man se med en spaltelampe?

Spaltelampen giver et klart og forstørret billede af øjets ydre og indre strukturer. Øjenlægen kan blandt andet undersøge:

  • Øjenlåg og øjenvipper (fx betændelse, irritation, knopper)
  • Konjunktiva og tårefilm (fx rødme, tørhed, infektion)
  • Hornhinden (sår, arvæv, infektion, fremmedlegemer)
  • Forreste øjenkammer (væske, inflammation, blod)
  • Regnbuehinden (iris) (misfarvning, defekter, sammenvoksninger)
  • Linsen (grå stær, uklarheder)
  • Glaslegemet (uklarheder, blod, inflammation)

Ved hjælp af særlige linser og eventuelt pupiludvidelse kan lægen også vurdere nethinden og synsnerven bagest i øjet.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foregår, mens patienten sidder oprejst foran spaltelampen. Øjenlægen beder patienten kigge i en bestemt retning og lyser ind i øjet med en smal lysstråle. Lyset kan være skarpt, men det varer kun kort tid ad gangen.

Ved nogle dele af undersøgelsen dryppes øjet med farvestof (fluorescein) eller bedøvende dråber, afhængigt af formålet. Hele undersøgelsen varer normalt 5–10 minutter og er uden smerter.

Farvestof i øjet – fluorescein

Til vurdering af hornhindens overflade kan øjenlægen dryppe øjet med et orange farvestof kaldet fluorescein. Det farver skader, ridser eller tørre områder, så de bliver tydelige i det blå lys fra spaltelampen. Fluorescein bruges især ved mistanke om hornhindesår, tørre øjne, infektion i hornhinden (keratitis) eller fremmedlegemer.

Farvestoffet er ufarligt og forsvinder hurtigt igen gennem tårevæsken. Det kan dog midlertidigt give en let gulfarvning af øjets hvide del og huden under øjet.

Brug af linser ved undersøgelse af bageste øjenafsnit

For at kunne undersøge glaslegemet og nethinden i detaljer, bruger øjenlægen ofte en speciallinse, som placeres tæt på øjet eller direkte på hornhinden (efter lokalbedøvelse). Denne linse giver spaltelampen mulighed for at "kigge dybt" ind i øjet og vurdere nethindens blodkar, synsnerven og eventuelle forandringer som væske, blødninger eller arvæv.

I mange tilfælde dryppes øjet med pupiludvidende dråber, så lægen får bedre overblik over de bageste strukturer.

Hvad kan spaltelampen afsløre?

Spaltelampeundersøgelsen bruges ved mange forskellige symptomer og tilstande, fx:

  • Røde øjne (bindehindebetændelse, regnbuehindebetændelse, tørhed)
  • Smerter eller ubehag (sår, fremmedlegemer, inflammation)
  • Sløret syn (grå stær, hævelse i hornhinden eller nethinden)
  • Lysfølsomhed og tåreflod
  • Mistanke om grøn stær (vurdering af kammervinkel og øjentryk)

Undersøgelsen bruges også som led i rutinekontrol ved kroniske sygdomme, efter operationer eller ved akutte skader.

Er undersøgelsen ubehagelig?

De fleste oplever undersøgelsen som let og smertefri. Lyset kan virke skarpt, især hvis øjet er følsomt eller betændt. Hvis øjenlægen bruger kontaktlinse på øjet eller måler tryk med berøring, får man bedøvende dråber først, så man ikke mærker noget.

Efter pupiludvidelse kan man være lysfølsom og se sløret i nogle timer, og man bør undgå at køre bil, før effekten er aftaget.

Er der risici ved undersøgelsen?

Spaltelampeundersøgelsen er meget sikker og medfører ingen alvorlige risici. Eventuelle ubehag er midlertidige og sjældne. Ved brug af fluorescein eller pupiludvidende dråber kan der være kortvarig svie, let sløret syn eller let hovedpine.

Meget sjældent kan pupiludvidelse give ubehag hos personer med snæver kammervinkel og risiko for akut grøn stær, men dette vurderes inden drypning.

Hvem udfører spaltelampeundersøgelse?

Spaltelampeundersøgelse foretages typisk af øjenlæger, men optikere med særlig efteruddannelse kan også bruge spaltelampe til at vurdere øjets overflade og ydre strukturer – fx ved kontaktlinsetilpasning eller vurdering af tørre øjne. Ved fund af noget unormalt henvises patienten videre til øjenlæge.

Hvorfor er spaltelampen vigtig?

Spaltelampen giver et enestående indblik i øjets strukturer og er uundværlig ved både rutinetjek og udredning af sygdom. Den gør det muligt at stille præcise diagnoser, følge sygdomsudvikling og vurdere effekten af behandling.