Centralarterieokklusion (arteriel blodprop i øjet, på engelsk: Central Retinal Artery Occlusion, CRAO) er en alvorlig øjensygdom, hvor blodforsyningen til nethinden pludseligt afbrydes. Det sker, når den centrale arterie, som forsyner næsten hele nethinden med ilt og næring, bliver blokeret – oftest af en lille blodprop eller fedtpartikel. Tilstanden fører til akut, smertefrit synstab på det ene øje og kræver øjeblikkelig lægehjælp. Selvom det sjældent er muligt at genskabe synet, er det vigtigt med hurtig udredning, da tilstanden ofte er et tegn på alvorlig kredsløbssygdom andre steder i kroppen – f.eks. i hjernen eller hjertet.
Sygdomsudvikling
Centralarterien er den hovedpulsåre, der forsyner størstedelen af nethinden med iltet blod. Hvis denne arterie blokeres, afbrydes blodtilførslen til nethindens lysfølsomme celler, som meget hurtigt begynder at tage varig skade. Blodproppen eller blokeringen kommer ofte fra halspulsåren eller hjertet og føres med blodstrømmen til øjet. I nogle tilfælde er der samtidig forsnævring af blodkar pga. åreforkalkning. Sjældent kan betændelse i blodkar (f.eks. kæmpecellearteritis) være årsagen.
Forekomst
Centralarterieokklusion er en sjælden, men alvorlig tilstand. Den ses typisk hos personer over 60 år og rammer mænd og kvinder nogenlunde lige ofte. Sygdommen opstår akut og rammer næsten altid kun det ene øje.
Personer med kendt hjerte-kar-sygdom eller forhøjet risiko for blodpropper er i særlig risiko. Tilstanden kan dog være det første tegn på en underliggende kredsløbsforstyrrelse.
Risikofaktorer
De samme risikofaktorer, som gælder for blodprop i hjertet eller hjernen, øger også risikoen for centralarterieokklusion.
Vigtige risikofaktorer:
- Forhøjet blodtryk
- Åreforkalkning (aterosklerose)
- Forhøjet kolesterol
- Hjerterytmeforstyrrelser (f.eks. atrieflimren)
- Diabetes
- Rygning
- Tidligere blodprop eller TCI (forbigående slagtilfælde)
- Kæmpecellearteritis – en betændelsestilstand i blodkar hos ældre
Hos yngre patienter kan blodsygdomme, autoimmune sygdomme eller traumer være sjældne årsager.
Diagnostik
Diagnosen stilles akut af øjenlæge og baseres på symptomer og fund ved øjenundersøgelse. Typisk beskriver patienten pludseligt, smertefrit synstab på det ene øje.
Undersøgelser kan omfatte:
- Synstest – ofte kraftigt nedsat eller helt tabt syn
- Spaltelampeundersøgelse og nethindeundersøgelse med speciallinse eller fundus fotografi, hvor nethinden kan fremstå bleg med en karakteristisk rød plet i makulas centrum, det såkaldte "cherry red spot"-tegn
- Optisk kohærens tomografi (OCT) – viser hævelse i nethindens indre lag
- Fluorescein angiografi (FA) – en konstraststofundersøgelse, som kan vise manglende blodgennemstrømning, og som anvendes ved tvivlstilfælde
Vurdering for kæmpecellearteritis er afgørende, især hos ældre patienter. Hvis der ikke mistanke til kæmpecellearteritis, bør man vurderes af neurolog for at finde kilden til blodproppen.
Behandling
Der findes desværre ingen dokumenteret behandling, der kan genskabe synet ved centralarterieokklusion. Fokus ligger på at identificere og behandle årsagen til blodproppen for at forebygge yderligere skader, særligt i hjernen.
Prognose
Prognosen for synet er desværre dårlig. I nogle tilfælde kan en lille cilioretinal arterie bevare en lille del af det centrale syn. Sygdommen kan være tegn på alvorlig og livstruende kredsløbssygdom. Henvisning til videre vurdering er afgørende.