Neovaskulært glaukom er en alvorlig form for grøn stær, hvor nye, unormale blodkar vokser frem i øjets afløbssystem og forhindrer den naturlige dræning af væske fra øjet. Det fører til en kraftig stigning i øjentrykket, som kan skade synsnerven og føre til smerter og hurtigt synstab. Sygdommen opstår som en følge af andre øjensygdomme, som har givet langvarig iltmangel i nethinden – for eksempel ved blodpropper i øjet eller fremskreden diabetes.

Sygdomsudvikling

Når øjets nethinde udsættes for langvarig iltmangel, reagerer kroppen ved at danne nye blodkar i et forsøg på at forbedre blodforsyningen. Disse blodkar er skrøbelige og vokser ind på steder, hvor de ikke hører til – for eksempel i regnbuehinden og i kammervinklen, hvor øjets væske normalt drænes ud.

De unormale blodkar blokerer drænkanalerne og danner ofte bindevæv, som trækker i strukturerne og lukker vinklen helt. Det fører til en hurtig og kraftig stigning i øjets tryk. Dette kan give kraftige smerter, rødme, sløret syn og i svære tilfælde kvalme. Hvis trykket ikke hurtigt sænkes, kan synsnerven tage uoprettelig skade.

Forekomst

Neovaskulært glaukom er en relativt sjælden, men meget alvorlig type af glaukom. Den ses især hos personer med sygdomme, der giver nethindeiskæmi – altså mangel på ilt i nethinden.

Risikofaktorer

Tilstanden ses typisk som komplikation til:

Personer med dårlig reguleret diabetes har særlig høj risiko for at udvikle neovaskulært glaukom.

Diagnostik

Diagnosen stilles af en øjenlæge og kræver grundig undersøgelse af både tryk og de indvendige strukturer i øjet.

De vigtigste undersøgelser omfatter:

Symptomerne – smerter, rødt øje og hurtigt synstab – giver ofte anledning til akut henvisning.

Behandling

Behandlingen sigter både mod at sænke det forhøjede tryk og behandle den underliggende årsag til neovaskulariseringen.

Vigtige behandlingsformer inkluderer:

Behandlingen tilpasses individuelt og kræver ofte tæt opfølgning over lang tid.

Prognose

Prognosen for synet afhænger i stor grad af underliggende diagnose. I mange tilfælde gør den underliggende sygdom, at synet allerede er betydeligt nedsat. Smerterne kan ofte lindres med behandling, selv hvis synet ikke kan reddes. Tidlig indsats ved underliggende sygdom – som ved diabetisk retinopati – er den bedste måde at forebygge neovaskulært glaukom på.